Links/Länkar

“I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.” Hall/Voltaire


Persons/Personer

Joe Rogan
Rogan is known for his deep open interviews with celebrities, scientists and people from all walks of life in his podcast Joe Rogan Experience.

Rogan är främst känd för sina långa djupgående intervjuer i sin podcast/show Joe Rogan Experience.

David Eberhard
Eberhard är överläkare inom psykiatrin och föreläser samt skriver böcker om ångestuttryck i samhället, genusförtryck m.m.

Dave Rubin
Rubin is host for The Rubin Report talk show, in which he meets people and discuss various topics, often associated with post modern ideology.

Rubin håller i en talk show The Rubin Report, där han intervjuar människor från livets alla hörn, ofta med inrikting på diskussioner om det postmoderna samhället

Henrik Jönsson
Jönsson är entreprenör och samhällsdebattör och publicerar klipp på Youtube om aktuella ämnen.

Christina Hoff Summers
Summers is an author and philospher, with many years of research in ethics. She is one of the founders of Factual Feminist youtube channel.

Summers är författare och filosof och har många års studier av ämnet etik bakom sig. Hon står bl.a. bakom youtubekanalen Factual Feminist.

Lost Boys Podcast
Detta är en podcast som drivs av syskonparet Christina och Phil. Podden handlar framför allt om de problem pojkar och unga män möter i en värld där de enbart ses som förövare.

Jordan B Peterson
Peterson är en av de människor som har såväl kunskap som förmåga att förmedla den på ett begripligt sätt till oss dödliga. Verksam som klinisk psykologi med studier inom allt från auktoritära regimer till religiösa spörsmål är han ikon för den som vill lära sig mer om livets grundstenar. Jag kan i synnerhet rekommendera Petersons föreläsningar, Maps of Meaning och Biblical series.

Bettina Arndt
Arndt är sexolog och debattör om sociala frågor och författare till boken #mentoo

Gad Saad
Saad är professor i evolutionary behaviour, vad nu det kan heta på svenska. Han författar böcker och står bl.a. bakom videoklipp om ideologi m.m.

Janice Fiamengo
Fiamengo är en f.d. professor i engelsk litteratur på Ottawa University. Hon är aktiv i olika forum där hon bl.a. belyser de negativa konsekvenserna av feminism.

John Vervaeke
Vervaeke är doktor i psykologi vid Toronto University och ligger bakom fantastiska föreläsningar, bland annat en på 50 avsitt om det s.k. Meaning Crisis bland människor i västvärlden.

Elsa Widding
Widding är civilingenjör med kunskap inom energifrågor och bakgrund från energibolag såväl som regeringskansliet. Hon ger en initierad och konstruktivt kritisk bild till den i media rådande synen på miljö- och klimatfrågor.

Grievance Studies
Studien är ett arbete av Boghossian, Pluckrose och Lindsay för att avslöja den undermåliga kvalitet som kännetecknar vissa akademiska fält, t.ex. Gender Studies och Queer Studies.

Navid Modiri
Modiri beskriver sig som kreatör, artist, föreläsare och samtalsaktivist som arbetar med dialog som verktyg. Han intervjuar människor om allt från invandring till religion.

Markus och Malcolm
Markus Allard och Malcolm Kyeyune driver en podcast om allehanda samhällsfrågor. Allard är aktiv inom Örebropartiet och Kyeyune har varit ordförande för Ung vänster, men är numera persona non grata inom stora delar av vänsterrörelsen.

Jonatha Haidt
Haidt är socialpsykolog vid New York University Stern Business School och är sysselsatt med att forska inom områden som etik och moral. Han är en rackare på att förklara olika psykologiska fenomen och var de stammar från och vilka konsekvenser de får.


Communities & Platforms/Forum & Plattformar

Parler
Parler är ett forum som uppstått som svar på att Big Tech-företag som Google och Facebook allt mer låter sig påverkas av olika intressenter som inte sätter demokratiska värden i första rummet.

Thinkspot
Thinkspot är ett relativt nystartat forum där medlemmar kan ladda upp filmer, inlägg m.m. och dessutom annotera innehållet förutom att kommentera andras bidrag. Portalen har uppstått som ett direkt svar på deplattformering m.m. som drabbat ett antal personer på forum som Youtube och Patreon.

Gab
Gab konkurrerar med Facebook, Twitter och liknande sajter och har tillkommit som svar på censur inom de andra plattformarna. Jag har ingen egen erfarenhet av Gab men har länken här bara av anledningen av att man säger sig vara mot censur på Internet.

Odnoklassniki
Odnoklassniki fungerar ungefär som Youtube. Det är en av världens största sociala plattformar och näst mest populära social nätverk i Ryssland. Namnet betyder något i stil med klasskompis.

Rumble
Rumble är en plattform där man kan skapa och visa videoklipp.

VKontakte
VK är en rysk plattform med en mängd olika applikationer inom sociala nätverk. Sajten är bland de 15 vanligast besökta sajterna i världen. Jag har inte någon erfarenhet av VK, men tycker det är spännande med en så stor, men i Sverige okänd sajt.

PeerTube
PeerTube är ett alternativ till Youtube. Det är en distribuerad lösning som bygger på torrent-teknik och peer-to-peer kopplingar mellan användare av plattformen.

Diaspora
Diaspora är en plattform i likhet med Facebook med skillnaden att lösningen är decentraliserad och därmed försvårar insamling av data för riktad reklam och andra syften.

Library/Odysee
Library är ett alternativ till Youtube. Sajten förekommer även i en variant kallad Odysee.


Miscellaneous/Blandat

Internet Archive
Detta är en smått galen sajt som varit verksam i över tjugo år. De har tagit på sig den omöjliga uppgiften att spara Internet självt. Man har idagsläget över 475 miljarder webbsidor i sitt arkiv.

DuckDuckGo
För den som tröttnat på Google, Bing och andra söktjänster så är DuckDuckGo ett alternativ så gott som något. Tjänsten håller betydligt mer på användarnas integritet och innehåller en del bra funktioner, som ett previewfönster för definitioner.

Tor Project
Tor är en webbläsare för dig som tröttnat på att integriteten på nätet ständigt kränks av tech-jättar och myndigheter. Produkten inehåller funktioner för att helt anonymisera användaren och bygger på att man rör sig på Internet via ett antal noder i Tor-nätet. Den har sina begränsningar men är likväl ett bra alternativ att ta till då och då.

Patreon
Patreon är en plattform för den som vill skapa innehåll på Internet och tjäna en hacka på det genom prenumerationer.

World Values Survey
WVS är ett forskningsprojekt som handlar om att undersöka värderingar i olika länder över tid. Projektet inspirerades av European Values Study.

Moral Foundation Theory
MFT är en intressant teori om hur moral skiftar mellan olika kulturer men ändå innehåller en mängd likheter utifrån fem fundamenta.


%d bloggers like this: