Pionjär och veteran

Idag läste jag ut boken Pionjär och veteran – 50 år med Kina, av Göran Leijonhufvud. Det var en massiv tegelsten på kappt 900 sidor. Leijonhufvud ger en ingående beskrivning av sitt liv som korrespondent i Kina och målar samtidigt upp en bild av landets moderna utveckling. Det är en fin insats och boken är absolut läsvärd. I vissa avseenden belyser berättelsen hur oerhört naiv man kan vara och hur lätt det är att anamma idéströmmar utan någon som helst tanke på vad dessa betyder i verkligheten. Det är verkligen något att fundera över i dessa dagar av identitetspolitik och postmodernism.

Jag hade önskat att boken var något kortare. Det blir aningen tjatigt och berättelsen tappar momentum. Kvantitet är inte alltid kvalitet i sig, om man så säger. Det är samtidigt spännande att insupa Leijonhufvuds erfarenheter, speciellt om du kompletterar boken med andra berättelser om Kina, t.ex. Mao av Chang och Halliday.

Vissa händelser var helt nya för mig, bland annat det absolut katastrofala som drabbade regionen Henan under 90-talet och fortfarande pågår. Kinesiska myndigheter genomdrev en blodgivarkampanj bland sina medborgare, för att tjäna pengar på läkemedelspreparat. Man använde sig av tekniker som orsakade en HIV-epidemi som saknar motstycke i världen. Hundratusentals människor i regionen drabbades och lider fortfarande av sviterna. Till råga på allt har myndigheter gjort allt för att mörka historien. Jag kan inte låta bli att funder över vilken människosyn som råder i det som kallas Mittens rike.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: