Lackmustest

Sångaren och hillbillysnubben Buddy Brown har gett ut en ny sång, Red Blood Fighter. Red Blood i titeln syftar i sammanhanget på de konservativas traditionella färg. Man pratar ofta om Red States och Blue States i amerikansk politik med syftnig på Demokraterna och Republikanerna och i vilka stater dessa partier har flest anhängare. Färgernas mening har kommit att utvidgas till att syfta på socialliberala och konservativa idéströmningar. Att Demokraterna associeras med blått och Republikanerna med rött har skiftat över tid och har kopplingar till allt från färgmarkörer för trupper i amerikanska inbördeskriget, fägerna i stjärnbanéret till färgtelevisionens tillkomst. Det är egentligen inte förrän vid millenieskiftet som dagens användning av färgerna stabiliserats.

Browns sång fångar mycket av dagens situation med en identitetspolitisk elit och hur den måste bekämpas. Det är en kampsång som riktar sig till den “tysta majoritet” som låter samhället förfalla utan att kämpa emot. Brown är amerikan och det han sjunger om kopplar till USA, men det är inte tu tal om att det är lika aktuellt i övriga västvärlden, däribland Sverige. Han har ofta budskap i sina texter, med en romantiserad bild av den traditionella familjen, självständighet, styrka och rättviseideal som tema. Man behöver inte tycka om amerikansk politik eller den historia som finns i den amerikanska söderns för att uppskatta hans sånger. Jag står sannerligen inte för budskap om att ta lagen i egna händer och liknande. Men det är å andra sidan inte på det sätt sånger behöver tolkas. Med svenska ögon ses Brown helt säkert som en rasistisk, sexistisk, inskränkt person eftersom han råkar vara vit konservativ heterosexuell arbetarklassman från den amerikanska södern.

Hur begränsas dina tankemönster av de normer som råder i samhället? Det är något att fundera över. Ett test jag ibland använder är att fråga människor om de kan säga något gott om president Donald Trump. Det ska väl tilläggas att jag själv inte är någon beundrare av Trump. Men det är ett bra lackmustest för att påvisa hur objektivitet och saklighet inte är något självklart. Förtom att många blir provocerade av frågan, visar det tydligt hur påverkade vi är av gammelmedia, social media, grupptryck och egna känslor. Ett par exempel på saker han åstadkom är att han ökade möjligheten för människor att välja skolform för sina barn. Ett annat att han såg till att normalisera relationerna mellan Israel och Förenade arabemiraten, ett i sig lysande steg för fred i Mellanöstern. Han satte sig upp mot Kinas aktiva industrispionage och stärkte den amerikanska inhemska produktionen. Nå, man behöver inte gilla hans sätt att agera eller förd politik som helhet. Hur vore det om du applicerade samma tankemodell på andra personer, grupper och idéer. Hur skulle det påverka din syn på omgivningen?

Vill du höra Browns sång så finns den på Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=7zz4Eld97jI. Du kan även kika på Buddy Browns hemsida, https://www.buddybrowncountry.com/

Red Bood Fighter
Everybody go, go crazy
When you start speaking your mind
Everybody go, go crazy
When you’re standing for what’s right

Well, I know who I am, do you?
I’m a red-blood fighter through and through
And we don’t back down, we don’t walk away

Your great-grandaddy’d be pissed
If he looked down from heaven and saw all this
You yellow-bellied coward stand up and fight
Don’t let ’em pass, law after law
Scheme after scheme, fraud after fraud
There’s gotta be a band of brothers ready to fight

Everybody go, go crazy
When you start speaking your mind
Everybody go, go crazy
When you’re standing for what’s right

Well, I know who I am, do you?
I’m a red-blood fighter through and through
And we don’t back down, we don’t walk away

We’re out in the workforce up in the hill
Proud as a lion after a kill
We hold all of the heavy weight up
We’ve bled and died now, we’ve had enough

Everybody go, go crazy
When you start speaking your mind
Everybody go, go crazy
When you’re standing for what’s right

Well, I know who I am, do you?
I’m a red-blood fighter through and through
And we don’t back down, we don’t walk away

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: